Veckans matsedel: fisksoppa med vitlöksbröd
Ingredienser
- 1 st vitlöksklyfta
- 30 g smör
- 25 g dill
- 1 st baguette
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 st morötter
- 300 g palsternacka
- 2 msk olja till stekning
- 0.5 g saffran
- 2 dl vitt matlagningsvin
- 3.5 dl vatten
- 2 msk fiskfond
- 390 g krossade tomater
- 300 g torsk
- 170 g räkor
- 1 dl matlagningsgrädde
- salt
- peppar
- 35 g spenat
- 25 g dill
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och riv vitlök och blanda ihop med smör och hackad dill. Skiva och bred på baguetten, laga i ugn ca 10 min.
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skala och tärna morot och palsternacka. Fräs i olja och tillsätt saffran. Häll på vittvin och reducera 1/3 del. Häll i vatten, fiskfond och krossade tomater. Låt sjuda 10-15 min. Mixa slätt med stavmixer
- Dela fisken i mindre bitar och häll av spadet från räkorna.
- Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken och låt sjuda i ca 3 min. Vänd ner spenaten och toppa fiskgrytan med räkor och hackad dill vid servering.
- Servera med baguette.